категорії: стаття

Генеалогія в сучасному світі: погляд молодої людини

теґи: генеалогія, родовід, цінності

 

Знаєте, ким був ваш прадідусь? На це питання не може відповісти семеро з десяти чоловік. А знати предків хоча б до п’ятого коліна під силу тільки одному з тисячі.

Відтворити родовідне дерево нелегко. Професійне генеалогічне дослідження коштує від 30 до 50 тисяч гривень і триває 1-2 роки. Щоб зробити це самотужки, доведеться добряче потрудитися і витратити на справу від 5 до 10 років. Спочатку слід пошукати вдома у себе, батьків і бабусь потрібні документи, фотографії. Потім Ваша дорога – до міського архіву, за метричними книгами. За інформацією про місце народження родичів треба відвідати всі населені пункти і добряче попорпатися в архівах.

Зібрані факти з документами оформлюють у картки – маленькі особові справи.

Таким чином, вважається, можна дійти до межі XV-XVI ст., але це якщо Ваші предки були знатного роду. А ось через бази ДНК можна виявити родичів, з якими у вас був спільний предок навіть 1000 років тому.

Нині в Україні родовідні дослідження не дуже розповсюджені і не вельми шануються. Бо важко віднаходити загублені корені через очевидні причини – минулі винищення аристократії, війни, голодомори.

Нині пересічний українець краще знає родовід свого болонського тер’єра, аніж власний. Та невже людям не цікаво знати про своє минуле?

Звісно, ми не живемо в Середньовіччі, коли походження раз і назавжди вирішувало долю людини. Але знати, хто ми і чиїх батьків діти – справа нашої самосвідомості. Нехай я знайду в документах і спогадах не найприємніші речі про моїх родичів, але впевнена, що знати це варто – щоб або було на кого рівнятися, або ж було кого перевершити.

Родовід зазвичай складають у вигляді так званого дерева, таблиці або розпису. Їх можна малювати вручну, однак нині існує цілий ряд комп’ютерних програм, що чудово виконують цю роботу. Я нині працюю над своєю родовідною таблицею, користуюсь однією з таких програм. Переваги – мультимедійні можливості – можна додавати не тільки фотографії, а й фонозаписи, відеозаписи. Ще в електронному варіанті легко відредагувати помилкову інформацію.

В останні десятиліття багато українців почало самотужки шукати гілочки свого родовідного дерева, загублені історією, щоб відновити пам’ять про предків і передати її нащадкам. Слід пам’ятати кожному: хто не знає минулого, не вартий майбутнього.